dissabte, 28 de juliol del 2007

Censura, cinisme, ... nous temps amb idees ràncies

Lluís M. Segrelles

Els ha faltat temps. Han fet una primera comissió de govern a l’ajuntament d’Ontinyent, on no apareixia el tema en qüestió.
Però a l’endemà mateix ens apleguen les noves sota un comunicat de premsa, encapçalat pel Departament de Premsa i Comunicació del nou ajuntament d’Ontinyent. En alguna altra instància “superior” deu haver-se decidit la re-acció, aquesta irada reacció. M’estic referint al comunicat que té per títol “TVO deixa d’emetre el canal InfoTV i aposta per la pluralitat informativa al conectar amb Eurosport i Euronews”.
Que ho facen, que censuren, ho podem tindre assumit, però que intenten justificar-ho amb mentides, això sí que no. Que alguns ja sabem llegir.
Afirmen al comunicat, sense que els pugen els colors a la cara:
“Amb este important canvi la televisió d’Ontinyent guanya sobre tot amb pluralitat i objectivitat, dos premisses importants en la informació que han estat molt castigades per l’errònia decisió que en el seu dia va prendre el tripartit en la senyal Info TV, que a més de ser una mitjà que no té concedida la llicència d’emissió és una televisió fortament polititzada, la qual cosa ha creat un rebuig considerable per part de la ciutadania que ara esperem trobe en la TVO un canvi a millor”.
Anem a pams:
“Guanya en pluralitat?” Si hi ha canals que deixen de veure’s, minva, empitjora la suposada pluralitat. Es pose el PP com es pose.
“Guanya en objectivitat?” Parlar d’objectivitat en aquest món mediatitzat nostre és prou increïble, ja que “objectiu” és “el que tracta dels esdeveniments, les dades, els fenòmens, etc., amb independència de reflexions, sentiments, etc., propis de l'observador”. El més atrevit només aplega a dir que l’objectivitat és la suma de les subjectivitats. És a dir, quants més canals puguem triar, millor, més objectivament ens podrem fer una idea de la presumpta realitat. En tot cas, la decisió ha de ser dels ciutadans i ciutadanes receptors.
Pel que fa la suposadament errònia decisió del tripartit és opinió pura i dura. Sense que aporten cap argument: ens queda el dubte de si els queia malament el presentador, si els produeix maldecaps la música valenciana que fan els músics valencians, però que a Canal9 no deixen veure.
Quant a la concessió de llicència d’emissió a InfoTV, és voler fer-nos creure que les decisions, polítiques per supost, del seu partit estan fetes per éssers blancs, immaculats, eteris, per damunt del bé i del mal... Cosa que és una presumpció més que dubtosa.
A més, les televisions també poden emetre per internet, o també van a censurar-lo? I les televisions locals ho podran reemetre, no?
Afirmar que InfoTV és una televisió fortament polititzada és voler fer creure que, per exemple Canal9, en el seu recurs a la banalitat i tergiversació de les imatges i dels textos, en la selecció sistemàtica d’opinions de responsables del PP, vinguen o no a compte i per qualsevol tema... Això no és po-li-tit-za-ci-ó?
InfoTV, a més de ser una televisió valenciana i en valencià, obri una altra finestra distinta a la pseudorealitat que aquests governants volen fer-nos creure. I per això volen tancar-la.
I afirmar que InfoTV ha generat un fort rebuig és una presumpció en què, sense cap dada objectiva, el nou govern s’atribueix les opinions de la població. Molt perillós. El nou govern municipal ontinyentí no són els ontinyentins i les ontinyentines, que quede clar.

Podien haver-se quedat adduint que la decisió del govern municipal anterior va ser errada. Val. Podien haver adduït manca de pluralitat, i afegir més canals, com els que han proposat, però no tancar-ne cap. Sabem que també ho intenten amb la TV3, perquè ens parla d’una altra realitat. Amb una millor pluralitat podem saber per exemple que els valencians podrem rebre 6.400 euros en subvencions per fills nounascuts, mentre que a Catalunya, el dimoni tripartit farà que en cobren 7.900. Però ací som els primers, en el que siga. Malgrat la realitat.
Quan la tècnica ho pot fer més fàcil, quan tots volem veure, o almenys tindre la llibertat d’escollir, tots els canals que puguem, hi ha representants democràticament elegits que s’entesten en dir-nos el que podem i el que no podem veure.
I la cosa no s’ha acabat perquè a més, amb les concessions de canals TDT que han donat des del govern popular de la generalitat valenciana als canals de les dretes ideològiques i econòmiques de tots els colors però en castellà, acaben de tancar el cercle. Perquè amb Canal9, no hi ha paraules: banalitats i falsedats, una darrere l’altra. L’última que vaig poder constatar: afirmar que una bomba havia explotat a l’aeroport d’Eivissa, quan tots els altres canals de televisió (TV3, Tele5, la Sexta, TVE1...) només indicaven que hi havia hagut un fals anunci de bomba.
L’única intenció seua ha sigut i és la de censurar els mitjans de comunicació crítics, o almenys no domesticats.
Mal comencen.
I aquesta dreta es considera democràtica? Que vagen per Europa i vegen en què consisteix la laïcitat, el republicanisme, etc., assumit per partits de dretes.
Amb decisions com aquestes on volen aplegar, a la Polònia dels bessons Kaczynski? El pròxim pas també serà censurar els Teletubbies?




Per si serveix:

cínic
1. adj. Relatiu o pertanyent a l'escola cínica.
2. adj. Es diu de qui, impúdicament, fa gala de no creure en la rectitud i la sinceritat, impúdic.
3. escola cínica FILOS. Escola filosòfica grega que aspirava a l'autosuficiència moral de l'individu, lligada a una crítica de la civilització i de les convencions socials i a una apologia de l'estat natural.

objectiu
1. a. adj. Relatiu o pertanyent a l'objecte.
b. adj. [esp.] Que existix independentment de la consciència.
2. a. adj. Que tracta dels esdeveniments, les dades, els fenòmens, etc., amb independència de reflexions, sentiments, etc., propis de l'observador.
b. adj. Que respon a la realitat, verdader.
3. m. Objecte 4.
4. m. MIL. Lloc l'ocupació del qual constituïx la finalitat de l'acció d'una unitat.
5. m. ÒPT. Sistema òptic convergent col·locat en l'extrem d'un instrument òptic de la banda de l'objecte, i que té per missió formar una imatge real de l'objecte, la qual és observada a través d'un ocular o bé recollida per una pantalla o una emulsió fotogràfica.
6. objectiu gran angular FOTOGR. Objectiu de lent focal curta, que permet un ampli camp visual.

objectivitat
f. Qualitat d'objectiu.

pluralitat
1. a. f. El fet de ser més d'un.
b. f. [esp.] El fet de ser en gran nombre. La pluralitat dels mons.
2. f. Majoria. La pluralitat dels vots, dels diputats.

[Definicions extretes del diccionari SALT]